Základní údaje

„JEDNIČKA“  –  ŠKOLA POROZUMĚNÍ  

 

O ŠKOLE:

Ředitelka školy: Mgr. Zdenka Filipová

ZŠ Kolín II, Bezručova 980, 280 02

Tel:321724567, IČO:46390367, www.1zskolin.cz

 

Jsme ,,Jednička“, základní škola, která se prezentuje školním vzdělávacím programem s názvem ,,Škola porozumění“. Kde je přítomno porozumění, tam se daří lépe pochopit jeden druhého, navzájem se respektovat. Samozřejmostí je aktivní naslouchání a empatické zacházení, o které se všichni společně snažíme.

 V klidné části Kolína, kde se naše škola nachází, provázíme děti pedagogickým a výchovným procesem od první do deváté třídy a připravujeme je pro další studium a výběr povolání.

Naše škola je místem, kde jsou v interaktivních učebnách realizovány moderní učební metody, děti zde mohou rozvíjet své dovednosti a znalosti. Od roku 2020 máme dvě nové odborné pracovny – přírodovědnou a matematickou učebnu, obě vybavené moderními technologiemi a pomůckami.

Nově v přízemí druhého pavilonu vznikl prostor pro školní knihovnu, kde je zároveň pracoviště školního poradenského týmu. Během školní docházky čeká žáky mnoho výzev
a nových zkušeností, mohou se opřít o své učitele, ale mohou se také obrátit na školní poradenské pracoviště zabývající se speciálně pedagogickou službou a dětskou psychologií, tvoří ho školní psycholožka, dva výchovní poradci, dvě speciální pedagožky, koordinátor inkluze a metodik prevence. Ve škole také pracuje koordinátor environmentální výchovy, metodik informačních a komunikačních technologií.

Nejrozsáhlejšími projekty v poslední době byly Operační program Vzdělávání
pro konkurenceschopnost, projekty na podporu čtenářské gramotnosti a technického vzdělávání, kompetencí pedagogů a projekt Erasmus+. Jsme zapojeni do projektu Podpora rovných příležitostí – Podpora škol se sociálně znevýhodněnými žáky a Operačního programu Jan Amos Komenský a WOMEN FOR WOMEN Obědy pro děti s podporou MŠMT ČR.

Jazykové kompetence rozvíjíme nejen při výuce cizích jazyků, ale i při zahraničních výjezdech žáků i pedagogů do jazykových škol a za poznáním. V září naši školu navštívili žáci z německého Schwepnitzu. Někteří naši žáci mohli v letošním školním roce lépe poznat kulturu, jazyk či historii Velké Británie a Španělska, které navštívili.

Dále se zapojujeme do aktivit udržitelného rozvoje – třídění odpadů, Recyklohraní, Zdravá pětka, Zdravé zoubky. Žáci se zúčastnili sběrné kampaně nepotřebných mobilních telefonů, Sbírky pro Ukrajinu či charitativní sbírky Kolíčkový den, sbírky hraček. Sdružení Puclík realizuje kroužek keramiky a kroužek flétny, výlety či prázdninový tábor.

Pravidelně pořádáme školy v přírodě, adaptační pobyty, lyžařský kurz, dny otevřených dveří, akce pro předškoláky, jazykovou přípravu pro žáky s odlišným mateřským jazykem.

Žáci se mohou zapojit do dění školy prostřednictvím školního parlamentu. Jsou úspěšnými účastníky různých olympiád, matematického Klokana, dějepisných, výtvarných, dopravních soutěží, Mladého zdravotníka a Mladého zahrádkáře ve spolupráci s Českým svazem zahrádkářů. Nemalých úspěchů dosáhli ve sportovních soutěžích. Naše žáky zapojujeme
do testování ČŠI a Mensy.  K zapůjčení jsou pro ně připraveny tablety.

Součástí školy je zrekonstruovaná velká tělocvična se zázemím, cvičební sál, školní řemeslná dílna pro práci se dřevem, plastem a elektronickými stavebnicemi, učebna pro výuku vaření
a počítačová učebna, 30 učeben vybavených interaktivní tabulí, pracovna estetické výchovy
a odborná multifunkční pracovna fyziky, chemie a přírodopisu, školní družina, keramická dílna a školní jídelna. Ta vaří i pro sousední ,,Sedmičku“ a Gymnázium Kolín. Denně
si můžete vybrat ze 2 jídel, která odpovídají výživovým doporučením pro žáky tohoto věku. Zařazujeme ovoce, zeleninu a mléčné výrobky. Omezujeme nevhodná dochucovadla
a uzeninu. Dále jsou v areálu školy 3 hřiště, nově se proměnil nevyužitý prostor v pozemek pro pěstitelskou činnost žáků.  V areálu školy prošly rekonstrukcí všechny venkovní plochy, byla položena nová dlažba, instalovány lavičky. Ve škole máme nové šatny a šatní skříňky.

Zákonné zástupce informujeme o naší činnosti prostřednictvím systému Bakaláři
a na webových stránkách školy, při třídních schůzkách, dnech otevřených dveří, školních akademiích, v novinových článcích, na vývěsce školy a při osobních schůzkách. Připravili jsme pro vás i virtuální prohlídku naší školy:

https://my.matterport.com/show/?m=P9vLMXapCEh.

Přejme si klidný a úspěšný nadcházející školní rok 2024-2025.