Kolíčkový den

Leták pro kolíčkový den 2024

Dobrý den vážení rodiče,

 tak jako rok minulý i letos u nás ve škole proběhne v úterý 22. října Kolíčkový den, který je veřejnou sbírkou Nadace Jedličkova ústavu.

Cílem je vybrat finanční prostředky na podporu dětí a mladých lidí s postižením a také šířit osvětu pro lepší komunikaci s lidmi s handicapem. Hlavním cílem Nadace je maximálně podporovat mladé lidi se zdravotním postižením v samostatnosti, aby mohli vést co nejvíce plnohodnotný život. Nadace Jedličkova ústavu tak přispívá klientům např. na osobní asistenci, vzdělávací a volnočasové aktivity, kompenzační pomůcky a terapie, bezbariérovou dopravu či pracovní rehabilitaci.

Nadace Jedličkova ústavu věnuje 100 % výtěžku ze sbírky na podporu dětí a mládeže s postižením, takže si můžete být jisti, že Váš příspěvek bude věnován dál v plné výši. Zelený kolíček si lidé mohou koupit za minimální příspěvek 50 Kč, což odpovídá nadačnímu příspěvku na 20 minut osobní asistence. Za dvacet minut se vozíčkář s pomocí osobního asistenta zvládne například obléknout, umýt, dát si svačinu nebo absolvovat malý nákup.

Druhým cílem sbírky je šíření osvěty pro lepší komunikaci s lidmi s handicapem – během Kolíčkového dne šíříme myšlenku propojení zdravých lidí a lidí s handicapem v jednu spolupracující společnost, ve které nezáleží, zda máte nebo nemáte nějaký handicap. Zelený kolíček, který si v tento den připneme na oblečení, symbolizuje toto spojení.

Záměrem sbírky není vybírat peníze přímo od dětí, ale sbírka je cílena na rodiče a širokou veřejnost.

Děti nám pouze pomáhají vybrat finance na podporu svých vrstevníků, kteří v životě neměli takové štěstí, a tím se děti učí sounáležitosti v rámci vize „Děti pomáhají dětem“.

Patronem sbírky je herec David Švehlík. Na upoutávku s ním a našimi klienty se můžete podívat zde:

bit.ly/upoutavka-kolickovy-den-2024

Víte, že za vznikem myšlenky zeleného kolíčku a Kolíčkového dne stojí skutečný příběh studenta školy Jedličkova ústavu Jakuba? Video s jeho příběhem si můžete pustit tady: bit.ly/kolicek-video-jakub. Další informace o sbírce najdete na www.kolickovyden.cz.

Zástupci školního parlamentu budou finanční příspěvek vybírat do originálních připravených kasiček v úterý 22. října ráno před vyučováním před budovou školy a v dopoledních hodinách ve třídách.

Zapojte se do sbírky a pomozte nám budovat lepší život pro děti s postižením. Děkujeme!

Za školní parlament  Mgr. Michaela Volková